vrijdag 7 februari 2014

Schoonmaakmiddelen...

Er zijn best "ouderwetse" schoonmaakmiddelen die ik gebruik. Niet duur en werken net zo goed dan de milieu-onvriendelijke, en vooral dure middelen van tegenwoordig!


Zoals ammoniak. Stinkt erg, oké, maar is wel heel goed voor een stoffen bankstel bijvoorbeeld. Lauw water, scheut ammoniak erbij
en een oude washand. Niet te nat, maar vochtig. Je zult verbaasd zijn wat er af komt! En het lollige is, je bank stinkt daarna niet naar
ammoniak, en de stof is weer heerlijk zacht, de kleur is ook mooi opgehaald!

Ammoniak gebruik ik ook voor de ramen, drupje afwas erbij en ze glimmen je weer tegemoet!

En soda, ook zoiets. Aardappels aangekoekt met koken? Klein beetje soda in de pan, laagje water, even op het vuur zetten en je maakt de pan heel makkelijk schoon!

Ons koffie-apparaat heeft ipv een glazen kan een thermoskan, als de koffie is gezet schakelt ie automatisch uit (lekker consuminderig!!) want de koffie blijft dan warm in de thermoskan. Maar je krijgt wel aanslag in de kan op den duur. Lepel soda in de kan, heet water erbij en laat maar een uurtje staan, goed naspoelen en schoon is de kan!

Onze schoonmaakdoeken, dweilen enz. gaan 1x per maand in de was (ik heb er genoeg op voorraad, ze worden maar 1x gebruikt hoor!) met een kop soda en een scheut schoonmaakazijn. Volledig wasprogramma draaien, op 90 graden. Geen wasverzachter erbij. Resultaat: schone doeken en de wasmachine heeft meteen een schoonmaakbeurt gehad! Ik gebruik zelfgemaakt wasmiddel, dus ik doe dat 1x in de maand, voor het behoud van de wasmachine.

De kachelruitjes is ook zoiets. Wij hebben een houtkachel, met glazen ruitjes. Na een paar keer stoken krijg je toch aanslag op de ruitjes. Toen wij hier net woonden en dus net de kachel hadden, heb ik een flesje gekocht bij de kachel-winkel. Wist ik veel! Vond het wel duur, en het was zo op! Mijn moeder zei dat het met koude thee eraf ging, maar nee hoor, dat werkte niet. Na verder zoeken kwam ik de volgende tip tegen: stuk keukenrol, beetje water erop, deppen in de as van de kachel en je krijgt het er heel makkelijk af! Je zou oude doeken kunnen gebruiken, maar ik wil die vieze rommel niet in mijn wasmachine! Toiletpapier zou ook kunnen denk ik...Dus nu maak ik al ruim 5 jaar op deze wijze de kachelruitjes schoon!

Wij hebben blank eiken meubels (in de olie gezet) en iedere week neem ik de meubels af met een sopje van groene zeep. Niets chemisch, en de meubels blijven er perfect uitzien! Evenals de kunstlederen eetkamerstoelen!
Toen wij mijn altootje nieuw kochten, was dat ook de tip van de auto-verkoper: de auto wassen met groene zeep, zo blijft ie het mooist!

Schoonmaakazijn is perfect voor douche-cabines, laminaatvloeren (tip gekregen toen wij onze vloer kochten) het dweilt namelijk streeploos! De ramen kun je ook met schoonmaakazijn lappen.

Hebben jullie nog leuke schoonmaaktips of handige weetjes? Laat ze horen!

5 opmerkingen:

 1. De ramen zeem ik met maïzena Geweldig na het jaren met ammonia te hebben gedaan. (oplossen in koud water en dan aan het warme water toevoegen).
  Koffiepot en bloemenvazen, een tablet steradent erin, oplossen even laten staan en ze zijn weer blinkend schoon.
  Aangebakken aardappels etc. De pan even met een beetje afwasmiddel voor de vaatwasser koken, is sneller en effectiever dan soda.

  Groetjes, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je voor de tips Roelie! Maizena voor de ramen...nooit van gehoord maar ik ga het zeker proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goede tip zeg! Nooit geweten dat het werkt voor de ramen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat gebruiken jullie voor de gozijnen? Kijk daar mee uit! Het kan agressief zijn op aluminium.

  BeantwoordenVerwijderen