donderdag 9 januari 2014

Geleerd tot heden...misschien nog tips?

Wat heb ik tot op heden geleerd van jullie blogjes en ook daadwerkelijk uitgevoerd? En welke dingen kan ik nog veranderen of verbeteren?

- Inzicht en een duidelijke administratie. Alles wordt bijgehouden en opgeschreven in mijn kasboek, zodat ik   precies het saldo weet, en wat er al is afgeschreven en wat er nog komt...

- Een boodschappenbudget, maandelijks halen en in 4 of 5 porties verdelen. Dus dan ga ik met mijn briefje     naar de bank, zoveel briefjes van 10, en zoveel briefjes van 20...thuis porties van maken, 1 portie in mijn       portemonnee en de rest in zo'n leuke oranje envelop van de bank, tegelijk met mijn pinpas. Die komt de       rest van de maand niet meer tevoorschijn!

- We kopen bijna niets meer, ja, boodschappen, maar kochten we verleden jaar waar we zin in hadden,          zoals bv. een bloemetje op tafel, of een nieuwe kamerplant (compleet met pot natuurlijk...) nu is de vraag:      hebben we het écht nodig? Nee? Afblijven dan!!!

- Niets, of zo min mogelijk weggooien maar hergebruiken. Er verdwijnt eigenlijk niets meer aan etenswaren      in de kliko, we eten het de volgende dag of ik doe het in de vriezer.

- Huismerk: van heel veel producten gebruiken we inmiddels het huismerk, zowel van a.ldi en c.1000.
  Bv. koffie (basismerk, 1,98 voor een pond!), bier, frisdrank, jam, pindakaas enz.

- Bewuster met energie, beneden hebben we overal ledlampjes van hooguit 1,9 watt. Dit jaar wil ik het           boven doortrekken. En ik wil nog waterbespaarders voor op de kranen, en een waterbesparende                 douchekop. En oja, van die stekkers met zo'n schakelaar, dat uit ook echt uit is, snap je wat ik bedoel?
  Misschien dat ik dat ter zijner tijd uit het "je-weet-maar-nooit"potje kan doen...

- Regentonnen hebben we verleden jaar aangeschaft, kon ik mooi de tuin mee gieten.

- Wasmiddel heb ik zelf gemaakt. Als mijn douchespul op is wil ik dit ook voor onder de douche gaan              gebruiken. Heb een ontzettend droge huid, die moet ik dus altijd goed invetten, misschien ben ik daar dan      ook vanaf!

- Niet automatisch de auto pakken, maar de fiets. Afgelopen dinsdag nog de boodschappen op de fiets           gedaan, heerlijk!

- Geen voorgesneden groente kopen, maar zelf snijden.

- Ik neem nu de trein naar mijn werk ipv de auto.

- Ik probeer overtollige spullen te verkopen op marktplaats, levert wat op en schept ruimte!

- Ik ben lid geworden van Moneymiljonair en Euroclix. Vooral Euroclix tikt aardig aan, en aangezien ik door    een chronische ziekte niet meer kan gaan werken, levert dit toch wat extra's op! Alle kleine beetjes helpen    toch?

- We zijn dit jaar overgestapt van energiemaatschappij en zorgverzekering, bespaart toch wat op de vaste        lasten.

- Mobiele telefoonabonnementen zijn omgezet, Moos heeft een telefoon van zijn werk gekregen, dat is een      smartphone. Ik heb helemaal niets met die dingen, net zomin als feestbook, of twitter. We hebben voor          privé dus een gewoon abonnementje met 300 belminuten of sms-jes. Kijken of we dat nog naar beneden      kunnen krijgen!

- We gaan dit jaar iedere week de meterstanden noteren. Daardoor schijn je nog iets bewuster met energie      en gas om te gaan. We hebben zowiezo nooit ergens verlichting branden waar we niet zijn, en de kachel        gaat zo'n anderhalf uur eerder uit dan dat we naar bed gaan.

- Dure schoonmaakmiddelen gebruik ik niet meer, ik maak op wat ik nog heb staan, maar gebruik daarna       alleen nog maar schoonmaakazijn, groene zeep, soda en ammoniak.

- Zo min mogelijk pakjes en zakjes met koken gebruiken, net als hierboven geldt, eerst opmaken wat er nog   is, daarna niet meer kopen!

- We zijn gaan sparen, geen wereldbedrag, maar wel fijn als we (eindelijk) iets achter de hand hebben! Net      voordat we verleden jaar de omslag maakten, ging de koelkast stuk. In de heetste periode van het jaar. En    daar kun je dus niet van buiten, zoveel dingen zou je kunnen missen, maar geen koelkast! Ja en dan zit je      meteen hé, loop je weer achter de feiten aan...

- Het doorlopend krediet hebben we laten blokkeren. We moesten een brief mailen, door ons beiden             ondertekend, dat hebben we direct gedaan en we wachten nu nog op antwoord...

Wat me opvalt aan het consuminderen, is dat er andere dingen voor in de plaats komen. De bewustwording maakt dat je anders tegen dingen aankijkt, andere dingen worden veel belangrijker en dingen die je "vroeger" belangrijk vond, zijn dat helemaal niet meer....Snappen jullie wat ik bedoel?

Net als met de vogeltjes, daar kan ik nu echt van genieten, en de tijd ook nemen OM ervan te genieten.

Lekker een wandeling in het bos, zonder in je achterhoofd druk zijn met wat je allemaal nog MOET, maar genieten van het moment!

Het idee dat de administratie klopt, dat je weet waar je staat, ondanks de schuld, geeft zoveel rust!

En ik moet eerlijk zeggen, dat ik koken en alle voorbereidingen nu al iets leuker ga vinden!

Hebben jullie nog tips???


12 opmerkingen:

 1. Goed bezig zeg.
  Wij leven al jaren zo, geen schulden, maar gewoon omdat leven zo prettig is en ik vind het ook goed voor de aarde, minder gebruik, minder verbruik.
  Wij hebben vier jonge kinderen, man modaal salaris, en ik ben sinds kort gestopt met werken en nog houden we ong 6000 over per jaar, dit komt door onze levensstijl. W aarom zou geluk in geld uitgeven zitten, niet dus. anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie en je compliment! Wij zijn er zo ook achter gekomen dat geluk zeker niet in geld uitgeven zit! Het is ook veel beter voor het milieu.
   Doen jullie goed hoor!

   Verwijderen
 2. Goed zo. Fijn dat je mijn advies hebt opgevolgd en het DK hebt laten blokkeren. En zoals je al schrijft, als je je administratie op orde hebt, heb je rust. Dat is gewoon echt zo. Natuurlijk geef je straks als je er helemaal 'in' zit, nog geld uit aan een prul. Maar je weet dat je daar dan geld voor hebt.
  Al ken ik je helemaal niet, ik ben er trots op wat je al allemaal gedaan hebt. Ik heb al veel mensen in privé sfeer kunnen helpen. Sommigen ook niet hoor. Dat komt dan voornamelijk omdat ze niet eerlijk zijn.
  Wil je alles overwinnen, staat eerlijkheid in je uitgavepatroon voorop.
  2014 zal voor jou een goed jaar worden. Gefeliciteerd hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief van je! Word ik best emotioneel van, ben echt zo'n sentimentele muts! Dank je voor je compliment en wijze raad ;-)

   Verwijderen
 3. Leuk blog:) Misschien een tip voor de telefoonkosten: wij hebben beiden een prepaid sim kaart van Simyo in onze telefoon. We betalen alleen als ons beltegoed op is (eens in de 3 a 4mnd) en via de wifi kunnen we ook whars appen (gratis sms-en) en internetten en mailen. We hebben thuis wifi maar ook op veel openbare plekken en bij vrienden of familie thuis. Misschien ook iets voor jullie een simyo prepaid?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je! Is een goeie tip van je, helaas is ons abonnement net ingegaan voor een jaar, maar voor volgend jaar zeker een tip om mee te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke blog en bedankt voor je reacties!
  Ook wij proberen wat te consuminder, alleen wel uit vrije wil en niet uit noodzaak zoals bij jullie. Respect voor jullie! Succes met jullie plannen!
  Liefs Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Ilse, dank je wel! Ik moet je zeggen dat als de noodzaak weg is wij op deze weg blijven! Het wordt een sport en een verslaving haha!

   Verwijderen
 6. http://www.panelwizard.com/?cd=s9el3dxlsb&ac=1&mt=89
  Weet niet of je al mee doet met panelwizard, 10 cent per gestelde vraag en geen onnodige spam in je emailbox, vind het zelf prettiger dan die sites waar je megaveel moet klikken en uiteindelijk niets verdiend.

  Dan een tip, weet niet waar jij je cadeautjes haalt, maar ik kijk bij de kringloop voor bv mooi glaswerk en doe daar dan een goedkoop plantje of bloemetje in,
  Ook een mannenpakket met bv bier etc verpak ik vaak in een mad of zo van de kringloop. Gewoon even goed kijken wat er is en er netjes uit ziet voor dat doel.
  Bijna niets hoef je nieuw te kopen, alles ligt tegenwoordig bij de kringloop.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, ik doe aan andere enquete-sites mee, en natuurlijk euroclix en moneymiljonair! Vooral euroclix gaat snel!
   De kringloop heeft niet echt veel hier, maar ik was voor het kadootje nog geen 5 euro kwijt, valt mee toch?

   Verwijderen