woensdag 14 mei 2014

Schuldenvrij en veranderd?

We zijn nu 2 maanden schuldenvrij, en is er veel veranderd?

Ja en nee. Ik zal het uit leggen.

Ja. 
Dankzij het feit dat we nu schuldenvrij zijn hebben we Bobby, en alles wat erbij komt, kunnen kopen. We zijn nu in de gelegenheid om het allemaal, naar ons idee, goed te kunnen doen, zoals bv. vers vlees.

We hebben (een heel klein beetje) onze kledingkast kunnen aan vullen.

We zijn in de gelegenheid om een nieuwe, energie-zuinige, grotere vriezer aan te kunnen schaffen.

We sparen voor veel verschillende dingen, zodat we hopelijk niet snel voor verrassingen komen te staan. Een hele hoop is ingedekt, zoals het auto-onderhoud, eigen risico voor de zorg, polis voor later die jaarlijks betaald moet worden, een rekening apart voor Bobby, en ga zo maar door.

Nee.
Verder is er eigenlijk weinig veranderd. Ik zit nog steeds als dagobert duck op de centen. Om de dag wordt de financiële administratie bij gewerkt, zodat we precies zien wat er nog op de rekening staat, en wat er nog af moet.

We hollen geen winkels af om te shoppen, iedere week neem ik me bv. voor om een bosje bloemen te kopen, maar eenmaal in de winkel vind ik het toch weer zonde...wat een muts hé?

Ik heb nog steeds mijn boodschappen-budget, en doe nog steeds de meeste boodschappen bij de aldi.
Ik draai nog steeds mijn eigen sigaretjes, en pluis iedere week de folders uit voor de beste aanbiedingen.

Het gebruik van huismerken gaat gewoon door.

We noteren nog iedere week ons energie-verbruik, en ik baal ontzettend als dat iets hoger is dan normaal.
Zoals vorige week, was het stroomverbruik iets hoger, wel verklaarbaar omdat ik bezig was met mijn laptop, en daardoor pc én laptop aan had, om dingen over te zetten. Verklaarbaar dus, maar ik baal dan wel!

Er zijn dus wel wat veranderingen, en andere dingen zijn hetzelfde gebleven. Want 1 ding is zeker:

We willen absoluut geen schulden meer!!!


16 opmerkingen:

 1. Goed hoor! Ga zo door, zou ik zeggen!

  Ik ben in 2005 begonnen met consuminderen en niet omdat we schulden hadden, maar omdat ik nogal veel geld over de balk kon smijten. In het begin wilde manlief nog niet gelijk meedoen, maar dat veranderde best snel. Sinds we consuminderen hebben we toch aardig wat kunnen sparen, maar ondanks dat blijven we toch ook zuinig aandoen. Het is eigenlijk gewoon een levensstijl geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa dat smijten konden wij ook goed, met alle gevolgen van dien dus. Het is ook een levensstijl, en een verslaving ;-)

   Verwijderen
 2. Jeetje, wat goed dat je helemaal schuldenvrij bent. Daar kan je absoluut trots op zijn!

  Ondanks dat er weinig veranderd is ben je wel opnieuw de waarde van geld gaan ontdekken en vast ook veel blijer met de spullen die je nu hebt.

  De komende 10 jaar zal ikzelf nog m'n schuld af moeten lossen (restantschuld verkoop woning onder water) maar ik zal nooit meer hetzelfde uitgavepatroon aannemen als hiervoor. Consuminderen blijft in mijn leven :).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, 10 jaar nog...daar schrik ik eerlijk gezegd van! Heel veel sterkte, en inderdaad waardeer je alles veel meer! Ja, consuminderen is een verslaving ;-)

   Verwijderen
 3. Blijft knap en t lijkt me logisch dat hé een nieuwe manier van geld uit geven gaat ontwikkelen....dus dat je wel eens iets nieuws koopt of een bos bloemen....denk dat je ondertussen goed weet wat je wel en niet kunt...dus koop dat bosje eens!
  Liefs ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal mijn best doen om mezelf zover te krijgen ;-)

   Verwijderen
 4. Superknap dat je schuldenvrij bent! En op zich is er met de 'nee' dingen misschien ook wel wat verandert in de zin dat het nu niet meer hoeft! En dat je dus best dat bosje bloemen MAG kopen, omdat het je niet de afgrond in drijft. Maar lekker naar buiten gaan en prachtige veldbloemen plukken kan natuurlijk ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik 1 x gedaan lang geleden, bleken ze vol met ongedierte te zitten, mieren enzo...dus dat durf ik niet meer haha! Maar door het raam naar de bloemen in de tuin kijken is ook mooi!

   Verwijderen
 5. Goed van je zeg. Verslavend he, dat consuminderen. Als ik een poosje niet in de stad ben geweest besef ik elke keer weer hoe veel "spullen" er verkocht worden, van die hebbe-dingen als ik er dan over nadenk heb ik dit nodig....blijkt dat ik het prima zonder kan. Fijn weer wat eurootjes uitgespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad verslavend, maar dan wel 1 waar ik blij mee ben ;-)

   Verwijderen
 6. Alles wat je schrijft bij nee is hartstikke positief. Dus ik zou alles nees overzetten naar ja. Er is helemaal niets mis met een boodschappenbudget en het niet kopen van een bloemetje. Sigaretten zelf rollen is ook veel goedkoper. Dus ga zo door.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha zo kun je het ook zien, en je hebt nog gelijk ook!

   Verwijderen
 7. Kortom: Je doet het nog steeds goed !!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een positief blogje.
  Je bent veranderd en je hebt geleerd van het verleden. Dat is op zich al een groot compliment waard.Veel mensen zouden gewoon weer in hun oude stramien stappen.

  Ik ben het met Vlijtig met zuinigheid eens!
  Die nee's moet je als positief zien!

  Geef je Bobby een knuffel van me als je hem ophaalt?
  Jij hebt er ook een verdiend :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zie ik inderdaad ook dat mensen dat doen...ik kan het me niet voorstellen, zo zonde!
   Ik geef em een dikke knuffel, en dank je wel voor jouw virtuele ;-)

   Verwijderen