zondag 21 december 2014

Een jaar later...

Bijna een jaar geleden ben ik begonnen met dit blog. Wij hadden toen een beste lening, die we zo snel mogelijk weg wilden werken, en daarna eindelijk eens wat kunnen sparen.

Daarvoor moesten we ons uitgavenpatroon en levensstijl drastisch veranderen.

We moesten behoorlijk het roer om gooien, maar het is ons gelukt! En de aanpassingen die wij toen hebben gemaakt, houden we er nu nog steeds in, omdat het eigenlijk een automatisme is geworden.

Dit zijn (een deel van) de aanpassingen waar we veel geld mee bespaarden en nu nog steeds besparen! Als me nog iets te binnen schiet laat ik het zeker weten!!


* Als eerste inzicht. Het is de eerste keer echt niet leuk om ervoor te gaan zitten en je bankafschriften (of op internetbankieren) alles uit te spitten en op te schrijven, maar het is wel de eerste stap die nodig is om te weten hoe je er exact voor staat!

Ik heb zelf een collegeblok in a4 formaat. Als je het met bv exel wilt doen kan natuurlijk ook. Zelf ben ik nogal ouderwets ;-) en hou ik het bij pen en papier.

Ik noteer sindsdien alle vaste lasten, en zet de datum ervoor als ze zijn afgeschreven.
Iedere geldopname of extra pingebruik (bv tanken) wordt genoteerd. Zo hou ik inzicht.

* Een huishoudbudget. Iedere week pin ik mijn budget, en op is op. De pinpas berg ik op.

* A-merken inruilen voor huismerken. Echt, ze zijn net zo goed en (bijna altijd) even lekker!!!

* Een weekmenu maken, en aan de hand van het menu een boodschappenlijstje. Eten uit het seizoen, zelf snijden, je kunt veel besparen!

* De vriezer optimaal benutten. Groente extra invriezen, als bv de sperziebonen erg goedkoop zijn, haal wat meer en vries ze in, restjes van bv macaroni invriezen, restjes overgebleven groente in een bakje in de vriezer, als het bakje vol is kun je het door bv macaroni doen.
Nu met stamppotten maak ik een hele grote pan, eet 's avonds stamppot en vries voor 3x in.
Handig als je een keer weinig tijd of zin hebt, of als je huishoudbudget wat krap is.

* Toilet- en schoonmaakartikelen haal ik alleen als het 1 + 1 gratis is.

* Verkopen wat je toch niet gebruikt. Levert dubbel op, centjes en ruimte ;-))

* Brood gepast uit de vriezer halen. Zo benut je het hele brood.

* Zelf brood smeren en geen lunch op je werk halen!

* Overstappen van energie-leverancier. Al is het alleen maar voor de bonus!! Het is echt niet eng hoor!

* Jaarlijks de zorgverzekering en alle andere verzekeringen checken of het niet toevallig ergens anders voordeliger is.

* Als je overstapt, of iets aanschaft op internet, probeer dat dan met korting te kopen. Zelf doe ik dat als het kan via euroclix , oké je wordt er niet rijk van, maar zo ongemerkt spaar je toch iets bij elkaar! Leuk voor bijvoorbeeld de feestdagen!

* Met het openbaar vervoer naar mijn werk gaan ipv met de auto. De trein wordt volledig vergoed, in tegenstelling tot de vergoeding voor de auto.

* Bewust met energie om gaan. We noteren iedere week de meterstanden, als we de cv aan hebben gaat hij anderhalf-2 uur voordat we naar bed gaan op 15 graden.

* Lampen vervangen door led-lampen.

* Een deken op de bank, heerlijk voor als je het koud krijgt! Dan hoef je ook de kachel niet hoger te zetten.

* De feestdagen zijn (wij hebben geen geloof) voor de gezelligheid, de extra tijd die je met elkaar door kunt brengen, niet voor de hoeveelheid dure cadeautjes die onder de boom liggen.
Er liggen wel pakjes onder de boom, maar goedkope dingetjes, zoals een blikje nivea, of een doosje toffifee (ben ik gek op, maar koop ik nooit voor mezelf, vind ik te duur ;-))

* Ik heb altijd een pakje yoghurt-koekjes in mijn tas, als ik onderweg ben, of boodschappen doe en toch wat trek krijg, kan ik die eten ipv dat je een reep ofzo koopt.

* Tevreden zijn met wat je hebt, terug naar de basis zeg maar, en haal de extra's uit andere dingetjes, zoals een roodborstje wat in je tuin scharrelt, een musje die een stukje brood komt eten...


Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik aan sommige dingen best moest wennen, maar alle stappen die we toen hebben gezet, doen we nu nog. Het is een tweede natuur geworden. Voordeel is nu dat we de schuld hebben afgelost, en dat als we nu iets kopen of iets doen, het ook betaald is!

We zeggen het nog steeds bijna iedere dag tegen elkaar, hoe blij en dankbaar we zijn dat we toen hebben door gezet, en hoe blij we nu zijn als we iets gekocht hebben waar we echt voor gespaard hebben, en weten dat het ook echt betaald is! Oké, behalve ons huis dan....maar de rest wel ;))

Zoals op de eerste plaats Bobby. Een jaar geleden hadden we nooit verantwoord een puppy kunnen kopen, wetende dat je hem (of haar) financiëel niet goed kunt onderhouden. De lol die hij ons brengt, iedere dag weer, is onbetaalbaar! Geen dure uitjes in het weekend, maar heerlijk wandelen met hem in het bos (oké Bobby in de prutslootjes...) en genieten! Genieten van elkaar, en de natuur die iedere keer zo mooi is! Daar mogen we voor niets naar kijken!!!
Zoals bv onze nieuwe vloer! Wat is die ideaal zeg! Iedere keer als ik dweil heb ik een emmer modder-water, maar aan de vloer zie je het niet!
En de scooter van Moos! Hij is zo blij dat hij niet zoveel meer hoeft te fietsen en daardoor veel minder last van zijn knie heeft!

We zijn ook echt veel blijer met dat soort aankopen, juist omdat we er zo hard voor hebben gewerkt, ervoor gespaard hebben, en alles nu ook echt van ons is!!! Dat is voor ons iedere keer weer een onbetaalbaar puur geluksmoment!!!4 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk is dat inderdaad, iets kopen in de wetenschap dat je het ook meteen kan betalen. Vroeger deden we maar wat, nu kopen we iets alleen als het kan en ook wij zijn daar heel blij mee. Onze schuld is nog niet weg hoor maar die wordt gewoon afgelost, soms wat extra. Daarnaast sparen we dus wel voor als er iets nodig is, zoals b.v. de dierenarts, zodat we daar wat voor achter de hand hebben.

  Jullie hebben het top gedaan en heel mooi dat je die veranderingen er in houd nog steeds!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow nog maar een jaar gelden en wat is er veel veranderd in dat jaar! Ook je houding t.o.v. geld is veranderd en eigenlijk zijn jullie er alleen maar gelukkiger van geworden. Dat hadden jullie vast niet gedacht toen je de hand op de knip ging houden om af te lossen he? Dat is een extra bonus:) Knap gedaan hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een heerlijke terugblik. Geniet maar lekker van je nieuwe leven met elkaar en Bobby

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toch super, in een jaar die schuld afgelost! En lekker zo door gaan, zeker als je er toch blij van wordt!

  BeantwoordenVerwijderen