donderdag 5 juli 2018

We hebben veel geleerd....

De afgelopen jaren hebben we heel veel geleerd.

In ons vorige huis vonden we het "uiterlijk" binnen en buiten het belangrijkste.

We vinden het nog steeds prettig om in een huis te wonen wat helemaal naar onze smaak is, maar dat is niet het belangrijkste.

Vandaar dat we hebben besloten het met dit huis anders te gaan doen en ook te investeren in energiebesparing.

Verleden jaar hebben we de hele oude cv-ketel vervangen door een hele zuinige nieuwe N.efit cv-ketel. We hebben er direct een onderhoudscontract bij afgesloten voor 2-jaarlijks onderhoud. Je moet de ketel toch laten onderhouden voor het behoud en zodat je zo zuinig mogelijk kan blijven stoken.

Mocht er iets kapot gaan aan de ketel wordt dit ook vervangen, we hoeven ook geen voorrijkosten hoeven te betalen. We hebben dus dankzij dit onderhoudscontract geen eurocent kosten aan de ketel de komende 10 (!!!) jaar en dat voor maar € 7,99 per maand!

We konden dit direct vernemen wat betreft comfort en gasverbruik!

De mechanische ventilatiebox was ook nog nooit vernieuwd en dus al 27 jaar oud. Dat kon je wel merken aan het stroomverbruik en het geluid wat dat ding produceerde. Moos heeft hem vervangen voor een nieuwe, stille en energiezuinige box.

Ook hebben we een pelletkachel laten plaatsen, dit stookt heel zuinig en de warmte vinden we een stuk prettiger dan cv-warmte. We hebben er afgelopen winter al hééél veel plezier van gehad!

De pellets laten we uit België komen, daar zijn ze goed en voordelig. We kunnen ze via het bedrijf bestellen waar we de kachel hebben gekocht. Het gaat per 975 kilo, de voorraad zakken heeft Moos boven gelegd. We zullen hier 2 of misschien wel 3 jaar mee kunnen stoken voor € 295,=.
Uiteraard hebben we nu ook een potje voor de houtpellets waar we iedere maand geld in storten :-)



Dit jaar is Moos het huis aan de buitenkant aan het schilderen, de verf begon te bladderen en te poederen en het bleek echt nodig te zijn om het houtwerk weer echt goed in de verf te zetten. Hij doet het gelukkig zelf, dat scheelt een hoop in de kosten.

Bijkomend dingetje was dat alle ramen al vanaf het begin (1991) er in zitten en de kans op lekkage steeds groter wordt. Heb je net geschilderd kun je weer beginnen....
We hebben dus besloten om in de woonkamer de ramen te laten vervangen door HR++ glas.
Dat is gisteren gebeurt, en volgens de glaszetter isoleert dit 2 1/2 keer beter dan het oude glas. We gaan dit echt merken volgens hem. Nu hoeft Moos alles nog maar 1x af te lakken en dan is het klaar. Het lijkt wel of het huis ons tegemoet lacht met zo'n mooie verse verflaag hahaha!
Tevens vervangt Moos alle tochtstrips bij de deuren voor nieuwe, je kon wel zien dat die aan vervanging toe waren, we kunnen dus tochtvrij de winter in!

Boven hebben we 1 dakraam, dit was verrot en het glas was lek, dit wisten we bij de koop. Hier hebben we inmiddels ook een nieuwe voor, die gaat Moos zelf plaatsen..

En als klap op de vuurpijl zijn er natuurlijk 22 juni zonnepanelen geplaatst! De nieuwste panelen met momenteel de hoogste opbrengst! En we hebben er wel 15 laten plaatsen! Ruim voldoende dus! Moos wilt vanaf dat we hier wonen nog eens elektrisch gaan koken (inductie) dus we hebben er genoeg!

De voorkant van ons huis bestaat uit de slaapkamer en keuken, daar zijn rolluiken, die zaten er al. Het viel ons op dat dat zomers erg prettig is vanwege de warmte van de zon,maar ook 's winters scheelt het een hoop kou. Er is nog 1 raam van de slaapkamer die aan de zijkant van ons huis zit, en daar zat geen rolluik, wat goed te merken was! We hebben er 1 op internet besteld en die heeft Moos zelf geplaatst, handig zo'n handige man!! Die kon ook weer van het lijstje af!

Ook hebben we de 2 buitendeuren aan de achterkant van ons huis laten voorzien van 3-puntssluitingen met veiligheidsbeslag. De voordeur en de deur van de bijkeuken (voormalige garage) waren hier al van voorzien toen we hier kwamen wonen, maar de 2 deuren aan de achterkant dus niet. Dit hebben we dus laten doen, en alle 4 de deuren zijn nu ook voorzien van dezelfde cilinder, dus we hebben 1 sleutel voor alle 4 de deuren, wel zo makkelijk!

En vanaf dit jaar lossen we extra af op het restschuld-deel van de hypotheek! Die willen we als eerste weg werken. Nog geen wereldbedragen, maar we doen het wel! Als we in en om ons huis helemaal klaar en tevreden zijn hoeven we daar niets meer aan te besteden en zal het bedrag wat we extra aflossen alleen maar hoger worden.

Ik ben begonnen met de 1e maand € 200,=. Dat scheelde ons iets van 1 euro in de maand, dus de volgende maand maakte ik € 201,= over. Ze noemen het het sneeuwbal-effect geloof ik.
Deze maand heb ik € 210,80 overgemaakt, we betalen dus al ruim een tientje minder per maand :-))!




2 opmerkingen:

  1. Nou zeg, mijn complimenten. Jullie zijn fantastisch bezig!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! We zijn ook best wel een beetje trots op onszelf hahaha!

      Verwijderen